Apparaten en machinebouw, kunststoffen en composieten

In de apparaten en machinebouw moeten de producten prestaties leveren. Materialen worden door het vele gebruik zwaar op de proef gesteld. In veel situaties vragen de eisen die worden gesteld aan de machine om hele specifieke kunststoffen of composieten. Moeilijk te bewerken kunststoffen soms.

De toepassing van kunststoffen in de apparaten en machinebouw is breed. Variërend van windmolens en leidingen tot producten voor de chemische of voedselindustrie. De sterke ontwikkeling van kwaliteitsvereisten qua materiaal voor producten heeft geleid tot de hoge kwaliteit materialen die nu worden gebruikt bij machine- en apparatenbouw. De vereiste grenzen met betrekking tot stijfheid, wrijving en belastbaarheid zijn steeds verder opgeschoven. Het benodigde niveau om deze materialen te kunnen bewerken echter ook.

Composieten in de machine en apparaatbouw zijn ook bezig aan een opmars. Composieten zijn zeer geschikt voor de opslag van chemicaliën en en zuren doordat ze vrijwel onaantastbaar zijn. Andere voordelen van composieten zijn bijvoorbeeld de mogelijkheid voor elektrische geleiding en de mogelijkheid om het oppervlak zeer glad te maken. Ook dit materiaal vraagt echter om zeer specifieke bewerkingen waardoor een gespecialiseerd bedrijf is aan te raden. Een bedrijf als Kuhne verspaning.